W okresie jesienno-zimowym często jesteśmy osłabieni i podatni na infekcje. W takich sytuacjach nie zawsze trzeba sięgać po antybiotyki – możemy korzystać ze znanych od pokoleń naturalnych sposobów na przeziębienie. Zioła mogą być też wspomagać naturalną odporność.

W początkach przeziębienia, w celu zwiększenia odporności organizmu, warto sięgnąć po preparaty z jeżówki, lepiej znanej pod łacińską nazwą Echinacea. Wyciągi z tej rośliny są dostępne zarówno w formie tabletek, jak i np. wyciągów alkoholowych. Preparaty z jeżówki stosuje się profilaktycznie i pomocniczo w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Na gorączkę

Tradycyjnie w przeziębieniach – jako środek napotny oraz w kaszlu – stosowane są napary z lipy. Surowcem są jej wysuszone kwiatostany. Jest środkiem przeciwgorączkowym i uspokajającym, stosowanym też jako środek osłaniający w nieżytach dróg oddechowych oraz zapaleniu gardła i oskrzeli. Napar z lipy można też stosować zewnętrznie – do płukania jamy ustnej i gardła.

Przeciwgorączkowo i napotnie oraz lekko moczopędnie działa też bez czarny. W tym wypadku zastosowanie mają wysuszone kwiaty rośliny, z których sporządza się w napary. Surowcem są też owoce bzu, które wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz działają lekko przeczyszczająco i napotnie. Z owoców pozyskuje się też sok, który w okresie zimowym można np. dodawać do herbaty. W handlu można spotkać mieszaninę soku z dzikiego bzu i dzikiej róży, która również stosowana jest w przeziębieniach.

Tradycyjnie - jako środek rozgrzewający i napotny - stosowane są owoce maliny, z których produkuje się m.in. soki. Przydatny w przeziębieniach jest też rumianek, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Można go stosować w formie naparów, a w stanach zapalnych gardła także w formie inhalacji.

Na kaszel i bóle gardła

W bólach gardła pomocne bywają tymianek i podbiał, z których produkuje się m.in. pastylki do ssania. Tymianek ma działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne, napotne i wzmacniające. Z tymianku sporządza się też napary i syropy, stosowane przy suchym kaszlu, chrypie i trudnościach w odkrztuszaniu.

Z podbiału sporządza się wyciągi o działaniu powlekającym błony śluzowe i ułatwiającym odkrztuszanie. Podbiał zawiera też garbniki o działaniu ściągającym i przeciwzapalnym.

Syropy sporządza się też z prawoślazu lekarskiego. Pomocne są one w tzw. suchym kaszlu, ułatwiając odkrztuszanie. Śluzy zawarte w korzeniu prawoślazu powlekają gardło i błony śluzowe i tym samym chronią je przed działaniem czynników drażniących. Wodne wyciągi z liści prawoślazu zmniejszają podrażnienia i częstotliwość odruchu kaszlowego.

Witamina C - wzmacnia i uodparnia

Dzika róża jest bogata w witaminę C - zawiera jej nawet 10 razy więcej niż cytryna. Owoce dzikiej roży działają moczopędnie, wzmacniająco i uodparniająco. Napary z owoców stosowane są nie tylko przy przeziębieniach, ale też m.in. przy awitaminozie, osłabieniu i bezsenności. W okresie zimy do herbaty można dodawać sok z dzikiej róży.

Bogatymi źródłami witaminy C są też m.in. rokitnik, z którego robi się dżemy i marmolady i czarna porzeczka. Spośród roślin uprawnych największą zawartość witaminy C notowano w owocach zwanej acerolą malpigii granatolistnej – kilkadziesiąt razy więcej niż w cytrusach.

Możesz ocenić ten artykuł: