Nie tylko trening, ale także prawidłowa dieta i przygotowanie psychiczne decydują o wynikach młodego sportowca. Równie ważne jest ograniczenie do minimum ryzyka zachorowań i urazów. W dbaniu o zdrowie młodych sportowców kluczowa jest rola rodziców.

Specjaliści przypominają, że zachęcając dziecko do uprawiania sportu, należy zadbać o wszystkie czynniki, które mają znaczenie dla jego zdrowia i prawidłowego rozwoju.

Przygotowanie fizyczne

Jak podkreśla dr Maciej Tabiszewski ze Szpitala Centrum ENEL-MED, oficjalny lekarz Reprezentacji Polski w piłce nożnej juniorów oraz klubu Legia Warszawa, rodzice często nie zauważają, że ich dziecko potrzebuje znacznie więcej czasu, żeby osiągnąć podobne rezultaty jak jego rówieśnicy. Zapominają, że każdy młody sportowiec rozwija się we własnym tempie. Jeśli go przetrenowujemy, możemy doprowadzić jedynie do powstania poważnych kontuzji i demotywacji.

Dr Tabiszewski przypomina, że dziecko zaczyna intensywnie się rozwijać ok. ósmego roku życia; zmienia się zarówno pod względem wagi jak i wzrostu. Jest wówczas znacznie bardziej narażone na różnego rodzaju kontuzje, ponieważ ma osłabioną koordynację ruchową, a także spowolniony czas reakcji. W połączeniu z innymi elementami może to spowodować poważne problemy zdrowotne.

W ocenie dr. Tabiszewskiego ważną profilaktyką urazów jest regularne rozciąganie. Jest to najskuteczniejszy sposób przywracania i utrzymywania właściwej, statycznej równowagi mięśniowej, a tylko ciało mające taką równowagę jest w pełni przygotowane do uprawiania sportu.

W przygotowaniu fizycznym każdego sportowca, szczególnie dziecka, ogromną rolę odgrywa rozgrzewka. Niewłaściwie przeprowadzona może przyczynić się do powstania poważnych kontuzji, co może wykluczyć dziecko na długo z uprawiania sportu.

Dieta

Ważna jest właściwa dieta. - Do prawidłowego rozwoju organizmu niezbędnych jest ponad 60 składników odżywczych, z których najważniejsze to białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne – przypomina dr Tabiszewski.

Podczas wysiłku fizycznego młody organizm wykorzystuje energię przede wszystkim z węglowodanów. Dlatego dieta młodego sportowca powinna być w nie bogata - w zbilansowanym jadłospisie węglowodany powinny być głównym źródłem energii i stanowić ok. 65 proc.. Specjalista szczególnie poleca węglowodany złożone, które mają znacznie większą wartość odżywczą, np. pełnoziarniste pieczywo, ryż, makaron.

Kolejnym ważnym składnikiem diety jest białko, które warunkuje prawidłowy wzrost tkanek; zalecana dzienna dawka to 1-2 gramy na kilogram masy ciała, a polecane produkty to ryby, drób, soja, ziarna zbóż.

Bardzo istotne znaczenie w diecie mają tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi; polecane produkty to ryby, oleje roślinne.

Niezwykle istotną rolę w tworzeniu tzw. wydolności treningowej odgrywają witaminy; specjaliści zalecają spożywanie dziennie przynajmniej pięciu porcji warzyw lub owoców.

Przygotowanie psychiczne

Zdaniem dr. Tabiszewskiego nieoceniona jest rola psychologa sportowego czy wykwalifikowanego trenera z przygotowaniem psychologicznym, zwłaszcza w pracy z młodymi ludźmi, którzy stawiają pierwsze kroki w sporcie. Wiara we własne siły pozwala pokonać słabości i stawić czoła wyzwaniom, a tym samym osiągać sukcesy w sporcie.

W tej fazie bardzo łatwo zachwiać motywacją i zaangażowaniem, dlatego trener odgrywa kluczową rolę.

Brak przygotowania psychicznego, zwłaszcza w przypadku młodego sportowca, hamuje jego rozwój oraz zabija motywację, która jest niezbędna, by dziecko chciało uczestniczyć w ciężkich treningach.

Możesz ocenić ten artykuł: