Wiosna to budząca się do życia roślinność, coraz wyższa temperatura, dłuższy dzień i słoneczna pogoda. Z drugiej strony, to także czas obniżonej odporności. Organizm nie zdążył jeszcze dojść do siebie po zimie, a przesilenie wiosenne dokłada kolejne obciążenia. Jak zatem wspierać w tym czasie zdrowie swojego dziecka? Poznaj witaminy, które pomogą zachować układ immunologiczny twojej pociechy w jak najlepszej formie!

Wiosenne wyzwania

Zima nie jest łatwym czasem dla naszych organizmów. Mało słońca, ograniczona ilość świeżych warzyw i owoców, zimno. Nic więc dziwnego, że rezerwy energetyczne i odpornościowe stają się mocno osłabione. Dodatkowo, wiosna wciąż zaskakuje nas niespodziewanymi opadami, spadkami temperatur i wiatrem. Biorąc więc pod uwagę zmienną aurę i pozimowy spadek, nic dziwnego, że bardzo łatwo łapią nas wtedy infekcje. Mocno narażone są na nie głównie dzieci, których układ immunologiczny wciąż się jeszcze rozwija. Co więcej, spędzają one wiele godzin w zamkniętych salach szkolnych, gdzie łatwo o rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii. Niewątpliwie jest to więc okres, w którym powinniśmy szczególnie wspierać odporność najmłodszych.

Ogromny wkład wnoszą w to witaminy, zarówno te rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K,), jak i wodzie (witaminy z grupy B, witamina C). Należy więc pamiętać o zbilansowanej diecie dziecka, a jeśli wiemy, że pojawia się ryzyko ewentualnych niedoborów, trzeba wziąć pod uwagę odpowiednią dla wieku suplementację. Mogą być to przeznaczone specjalnie dla najmłodszych preparaty wielowitaminowe, takie jak VisolVit Junior Żelki, który zawiera 11 witamin oraz selen i rutynę. Pomaga nie tylko wesprzeć pracę układu immunologicznego, lecz także ma wpływ na procesy poznawcze i emocjonalne dziecka - tak, na wszystkie te obszary oddziałują właśnie witaminy.

Jakie witaminy szczególnie wzmocnią odporność dziecka wiosną?

Witamina C

To chyba niekwestionowana "królowa odporności". Kwas askorbinowy wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Mowa tutaj jednak o jej budowaniu, a nie leczeniu ewentualnych infekcji. Ma ona także działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze oraz wpływa na stan kości i skóry.

Gdzie możemy ją znaleźć? Znakomitym źródłem jest acerola. Do diety dziecka dobrze dodać również natkę pietruszki, paprykę, czarną porzeczkę, ale też warzywa kapustne (brokuły czy kalafior) oraz jarmuż, szpinak i szczypiorek. Należy pamiętać, że szczególnie polecane jest jedzenie wymienionych tu warzyw i owoców na surowo. Obróbka termiczna zabija wiele cennych składników, także witaminę C.

Witamina E

To niezwykle silny przeciwutleniacz. Pomaga usuwać wolne rodniki z organizmu, co ma ogromne znaczenie w okresie zwiększonego narażenia na infekcje. Jej niedobór może powodować m.in. ogólne osłabienie, zmęczenie, a także wpływać na wystąpienie anemii.

Chcąc, aby poziom witaminy E był prawidłowy, warto dodać do diety dziecka oleje roślinne, np. olej słonecznikowy. Doskonałym jej źródłem są także orzechy, szczególnie laskowe, oraz migdały. Jeśli zaś chodzi o warzywa, dobrze wybrać pod tym kątem paprykę, pomidory czy natkę pietruszki. Co ważne, warto podawać także warzywa cebulowe, np. czosnek. Jest w nim nie tylko witamina E, lecz także witaminy A, B, C i co istotne, jest to warzywo o działaniu bakteriobójczym oraz grzybobójczym.

Witamina A

Witamina A, inaczej zwana retinolem lub beta-karotenem, to kolejny ze składników – niezwykle ważny i niezbędny – do dbania o odporność dziecka. Szczególnie istotne wsparcie niesie w przypadku ochrony układu oddechowego przed drobnoustrojami. Ma również działanie bakteriobójcze oraz wirusobójcze. Zbyt niski poziom witaminy A w organizmie może objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, ale także zahamowanym wzrostem dziecka, trudniejszym gojeniem się ran czy też innymi problemami ze skórą, włosami i paznokciami.

Na szczęście nie jest to witamina, której niedobór występuje często. Niewątpliwie należy jednak dbać o to, aby codzienna dieta zapobiegała jego pojawieniu się. Witaminę A znajdziemy m.in. w wątróbce, tranie, mleku, serach, jajkach czy rybach. Jeśli zaś chodzi o składniki roślinne diety dziecka, dobrze włączyć do niej bataty, dynię, marchewkę, jarmuż, paprykę. Z owoców polecane są morele, brzoskwinie i mango.

Witaminy pod lupą

Są to tylko niektóre z witamin, o których warto pamiętać w kontekście dziecięcej (i nie tylko) odporności. Dobrze zwrócić uwagę także na poziom witaminy D, której niedobór jest niezwykle częsty w naszej szerokości geograficznej (mała ilość słońca w ciągu roku). To witamina pobudzająca układ immunologiczny do działania. Istotna jest również witamina B6, która działa wspierająco na odporność. Jej niedobór może zwiększać ryzyko złapania infekcji wirusowych. Czy zatem dieta twoja i twojego dziecka pozwala uzupełnić poziom wszystkich wspomnianych tu witamin?

Możesz ocenić ten artykuł: