Człowiek powinien widzieć dobrze w każdym wieku. Jednak w naszym organizmie zachodzą procesy fizjologiczne, które mogą mieć wpływ na nasz wzrok. Np. dzieci mają naturalną nadwzroczność, a dorośli po 45 roku życia gorzej widzą z bliskiej odległości.

Znajdź placówki:
Poradnia okulistyczna na NFZ
Poradnia diabetologiczna na NFZ

Specjaliści podkreślają, że każde pogorszenie widzenia musi być zdiagnozowane i leczone, a jeśli przyczyną jest wada wzroku, powinna być skorygowana.

– Jednak osoba, która nigdy nie widziała dobrze, może sama nie zauważyć, że widzi źle. Rozpoznanie i określenie zakresu wady wzroku jest możliwe wyłącznie po przeprowadzeniu badania – mówi dr Alicja Barwicka, okulistka z CM Damiana.

Jak wzrok zmienia się z wiekiem?

Małe dziecko ma zupełnie inną zdolność akomodacyjną, czyli umiejętność dostosowania się oka do oglądania przedmiotów znajdujących się w różnych odległościach. Dziecko dopiero wytwarza niektóre funkcje np. widzenie stereoskopowe. Ma też pewien zakres nadwzroczności, co w tym wieku jest normą.

– Jednak nawet fizjologiczna wada, z której dziecko najczęściej wyrasta, powinna być skorygowana, nawet jeśli daje tylko niewielkie obniżenie ostrości widzenia – mówi dr Barwicka.

Również pogorszenie widzenia z bliskiej odległości u zdrowych osób ok. 45 roku życia, mimo iż jest procesem fizjologicznym, bo wiąże się ze stopniową utratą zakresu akomodacji, powinno być skorygowane odpowiednimi szkłami korekcyjnymi.

U bardzo małych dzieci, u których trudno obiektywnie ocenić ostrość wzroku, zwraca uwagę niedostrzeganie małych zabawek i wybór tych większych – zwraca uwagę dr Barwicka. Dość charakterystyczne jest też pocieranie oczu rączkami. Uwagę powinno też zwrócić nieprawidłowe ustawienie gałek ocznych, bardzo bliskie trzymanie książeczek, czy częste mrużenie oczu.

Kiedy pójść do okulisty?

Dr Barwicka podkreśla, że każde pogorszenie widzenia powinno nas zaniepokoić, ale bez badania nie można np. określić, że gorsza ostrość wzroku podczas czytania jest związana wyłącznie z tzw. starczowzrocznością. Takie same objawy mogą bowiem wystąpić w innych schorzeniach.

Niepokojące objawy to m.in. zaczerwienienie, ból oka, łzawienie, uczucie obecności ciała obcego czy piasku pod powiekami, wydzielina w workach spojówkowych.

Jeśli ktoś w rodzinie choruje lub chorował np. na jaskrę, AMD (zwyrodnienie plamki związane z wiekiem), zwyrodnienie rogówki, to sami jesteśmy w grupie ryzyka.

– Okresowe badania okulistyczne są też niezbędne, jeśli chorujemy na cukrzycę, choroby układu krążenia, w tym nadciśnienie tętnicze - przypomina dr Barwicka. Przypomina, że wiele chorób np. jaskra, może długo nie dawać żadnych zauważalnych objawów.

Czy dieta wpływa na nasz wzrok?

W świetle ostatnich badań dieta - zwłaszcza bogata w warzywa, owoce i ryby morskie - ma bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania oczu.

Aby chronić strukturę plamki żółtej oka, powinno się dostarczać w diecie dwóch barwników z rodziny karotenoidów - luteiny i zeaksantyny. Oba te barwniki, obecne przede wszystkim w zielonych warzywach, są głównym elementem systemu obronnego narządu wzroku chroniącym przed nadmiarem szkodliwego zakresu światła oraz wolnymi rodnikami.

Istotne działanie w tym zakresie wykazuje też resweratrol występujący w niektórych odmianach czerwonych winogron.

W żywieniowej profilaktyce niektórych chorób oczu ugruntowaną pozycję mają ryby morskie zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega–9.

Możesz ocenić ten artykuł: