Jagody goji, czyli kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum), to smaczne, drobne, czerwone owoce. Przypisuje się im wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. W Polsce stają się coraz bardziej popularne.
Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji i od dawna była doceniana jako środek leczniczy w medycynie chińskiej.
Bogactwo witamin
– Jagody goji zawierają wiele witamin, składników mineralnych i odżywczych, których nie ma w takiej ilości w innych produktach. Na dodatek te składniki są połączone ze sobą w bardzo dobrych proporcjach - zwraca uwagę Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. W owocach tych są niemal wszystkie witaminy z grupy B, a także antyutleniacze, czyli witamina C, witamina E, beta karoten, czyli witamina A. Tej ostatniej w jagodach goji jest więcej niż w marchewce.
Dodatkowo owoce te zawierają żelazo, cynk, selen, fosfor i wapń. - Żelaza jest nawet trzy razy więcej niż w szpinaku - podkreśla Stolińska.
Zdrowie dla oczu
Jagody goji zawierają też luteinę i zeaksantynę. - To są składniki, których nasz organizm nie wytwarza, a są niezbędne do prawidłowej funkcji naszych oczu, poprawiają nasz wzrok - wyjaśnia ekspertka Instytutu.
Dodatkowo jagody goji zawierają także polisacharydy, które poprawiają naszą odporność poprzez zwiększenie wytwarzania immunoglobuliny A, której produkcja spada wraz z wiekiem. Dlatego - jak radzi Stolińska - im jesteśmy starsi, tym więcej jagód powinniśmy jeść.
Jagody goji dla każdego
Aby skorzystać z korzystnych właściwości jagód goji, wystarczy zjadać kilka owoców dziennie. - Wszystko zależy jednak od naszej diety. Jeżeli dieta jest zbilansowana, różnorodna, wystarczy garstka takich jagód każdego dnia - przekonuje Stolińska.
Jagody goji najczęściej spotykane są w postaci suszonych owoców oraz soków. Owoce mogą spożywać również dzieci.
Komentarze (0)