Chorzy na wrzody żołądka albo dwunastnicy doskonale wiedzą, że ulgę przynosi im picie naparu z lnu. Okazuje się jednak, że z odtłuszczonych nasion lnu można uzyskać aktywne peptydy i lignany mające też właściwości antyrakowe i obniżające ciśnienie krwi.
– Len to bardzo cenna roślina oleista i lecznicza. Jego nasiona są bardzo cennym źródłem wielu składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych – mówi prof. Ryszard Amarowicz z olsztyńskiej Polskiej Akademii Nauk.
Cenne lignany
Olsztyńscy naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN opracowali metody uzyskiwania z odtłuszczonych nasion lnu aktywnych peptydów i lignanów.
– W Instytucie wykazano, że do uwolnienia aktywnych lignanów dochodzi pod wpływem hydrolizy chemicznej i enzymatycznej – opowiada prof. Amarowicz.
Wyniki te mają nie tylko wartość poznawczą. - Wykorzystane mogą być przy wytwarzaniu tzw. żywności funkcjonalnej, czyli tej mającej pozytywny wpływ na nasze zdrowie – podkreśla prof. Amarowicz.
W wielu badaniach wykazano bowiem silną aktywność przeciwutleniającą lignanów. Jednak - jak dodaje prof. Amarowicz - dla człowieka jeszcze cenniejszą ich właściwością jest ochronne działanie przed rakiem prostaty i piersi.
Zdrowy olej
Jak podkreśla naukowiec, olej uzyskiwany z nasion lnu jest najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego.
– Kwasowi temu, który zaliczany jest do grupy omega-3, przypisywane jest wielokierunkowe działanie biologiczne. Bierze on udział w regulacji poziomu cukru we krwi, korzystnie wpływa na wzrok, podnosi zdolności do koncentracji, zwiększa odporność organizmu na stres – wylicza prof. Amarowicz.
Kwas alfa-linolowy wpływa także na wzrost siły mięśni i podniesienie wydolności tlenowej organizmu. Dlatego – jak dodaje naukowiec - zaleca się spożywanie tego związku sportowcom uprawiającym dyscypliny siłowe oraz wytrzymałościowe.
Na żołądek – siemię lniane
Najbardziej znany jest dobry wpływ lnu na zdrowie osób, które mają kłopoty np. z żołądkiem.
– Pijąc wyciąg z lnu, sprawiamy, że warstwa błony śluzowej przełyku, żołądka i dwunastnicy pokrywa się cienką ochronną warstwą śluzu, co jest niezwykle cenne szczególnie w przypadku wrzodowych chorób przewodu pokarmowego oraz przy stosowaniu salicylanów, takich jak polopiryna i aspiryna – podkreśla prof. Amarowicz.
Komentarze (0)