Od wielu lat w Polsce i innych krajach rozwiniętych narasta epidemia nadwagi i otyłości, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i dorosłych. W związku z tym, coraz więcej osób docieka, jakie są główne przyczyny tego niekorzystnego zjawiska. Niestety, łatwej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie nie ma, bo otyłość jest chorobą, której ryzyko zwiększa aż kilkadziesiąt różnych czynników, m.in. genetycznych, dietetycznych, psychologicznych, a także... ekonomicznych.

Ostatnio coraz częściej dyskutuje się też o zaburzeniach tzw. mikrobioty jelitowej. O co chodzi?

"Badania ostatnich lat wykazują, że istotną funkcję w utrzymaniu prawidłowej masy ciała odgrywają mikroorganizmy jelit. Wykazano, iż u osób z podwyższoną masą ciała występuje wyższa liczba bakterii należących do typu Firmicutes, natomiast u osób o prawidłowej masie ciała dominują szczepy Bacteroidetes i Actinobacteria" – podkreślają naukowcy z zespołu badawczego, który poddał drobiazgowej analizie stan mikrobioty jelitowej u polskich dzieci.

Analiza próbek kału polskich dzieci z trzech różnych grup - z prawidłową masą ciała, z nadwagą, z otyłością – z jednej strony potwierdziła opisaną wyżej zależność, ale z drugiej wykazała również, że pod względem liczebności bakterii szczepów Lactobacillus (a są to szczepy obecne w szeregu najpopularniejszych probiotyków), pomiędzy badanymi trzema grupami dzieci, żadne istotne różnice już nie występują.
W kale dzieci z nadwagą i otyłością stwierdzono ponadto o wiele niższe stężenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz kwasu mlekowego, w porównaniu do dzieci z prawidłową masą ciała.

Jakie są jeszcze inne czynniki rozwoju otyłości?

Według ekspertów, do zaburzeń mikrobioty jelitowej u dzieci, poza nieprawidłowym żywieniem, przyczyniają się również antybiotykoterapia stosowana poniżej 2 roku życia, siedzący tryb życia, a także poród przez cesarskie cięcie. Warto też pamiętać, że wykazano, iż prawidłowa mikrobiota potrzebuje odpowiedniej diety, np. tzw. prebiotyków. Naturalne znajdziemy w odpowiedniej żywności, np. pokarmach bogatych w błonnik, jak kasze, warzywa czy ziarna orzechów i zbóż.

Vik

Źródło:
"Mikroorganizmy jelitowe u polskich dzieci z nadwagą, otyłością i z prawidłową masą ciała" – prezentacja wyników projektu badawczego, sfinansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki, przeprowadzonego przez zespół badawczy z Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego w Częstochowie, Politechniki Łódzkiej oraz Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka.

Możesz ocenić ten artykuł: