Sposób odżywienia kobiety w ciąży istotnie wpływa na to, jak rośnie i rozwija się płód. Zarówno nadmiar jak i niedobór składników odżywczych w życiu płodowym ma znaczenie dla zdrowia już dorosłego człowieka. Wskazówki: co powinna jeść, a czego unikać kobieta w ciąży opracował Instytut Matki i Dziecka.

Jak przekonują specjaliści, niedobory niezbędnych składników w organizmie matki mogą mieć wpływ na występowanie poronień oraz wad rozwojowych u dziecka. Dlatego dieta jest ważna już na etapie planowania ciąży - należy o nią zadbać przynajmniej na trzy do sześciu miesięcy przed spodziewanym poczęciem.

Kobieta powinna przede wszystkim: jeśli pali - podjąć walkę z nałogiem, zrezygnować z alkoholu, ograniczyć picie kawy i jedzenie słodyczy, wyeliminować z diety produkty typu fast food, zadbać o prawidłową masę ciała, pamiętać o uzupełnianiu diety o kwas foliowy i witaminę D.

W ciąży jedz dla dwojga, a nie za dwoje!

Kobieta w ciąży musi pamiętać, że w jej organizmie wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy: A, B1, B2, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy, B6, B12, C, E, foliany, a także minerały: magnez, żelazo, cynk, miedź, jod i selen. U kobiet poniżej 19. roku życia rośnie też zapotrzebowanie na wapń i fosfor.

Największy udział w diecie ciężarnej powinny mieć węglowodany złożone obecne w pieczywie pełnoziarnistym, musli, ryżu, kaszach, ziemniakach czy makaronach.

Na drugim miejscu powinny się znajdować warzywa (ok. 300 g w I i ok. 400 g w II i III trymestrze) i owoce (w takiej samej ilości), dalej produkty mleczne, mięso, ryby, wędliny, jajka i tłuszcze.

Zapotrzebowanie na energię wzrasta od II trymestru ciąży - o 360 kcal dziennie, a w III trymestrze jest większe o 475 kcal.

Urozmaicone posiłki o stałych porach

Posiłki najlepiej jeść pięć razy dziennie, o stałych porach.

Śniadanie powinno zawierać pełnowartościowe białko (np. chuda wędlina), dobrej jakości tłuszcz (np. masło), węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo) oraz witaminy i składniki mineralne (surowe warzywa).

Obiad powinien dostarczać pełnowartościowego białka (chude mięso, ryba, raz w tygodniu potrawy z nasion roślin strączkowych), węglowodanów złożonych (kasze, ryż, razowy makaron, ziemniaki) i obfitować w warzywa.

Kolacje powinny być lekkie, bogate w warzywa z dodatkiem chudych lub półtłustych serów, jaj, chudego mięsa, wędlin oraz ryb.

Na drugie śniadanie i podwieczorek najlepiej wybierać produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser biały) z dodatkiem np. owoców lub pestek.

Średnie zapotrzebowanie na płyny wynosi w ciąży 2-2,5 litra dziennie. Najbardziej wskazana jest woda, można też pić np. naturalne, niesłodzone soki warzywne lub owocowe, z herbat najbezpieczniejsza jest czerwona.

Czego ciężarna jeść nie powinna

Równie istotne jak to, co jeść, jest to, czego należy unikać. Do takich produktów należą: sery pleśniowe, ser feta, camembert, które mogą być źródłem bardzo groźnej dla zdrowia bakterii listerii.

Należy się wystrzegać produktów wysokoprzetworzonych, koncentratów zup, sosów, konserw.

Całkowicie wyeliminować należy: niepasteryzowane mleko i jego przetwory np. oscypki, surowe i niedopieczone i surowe mięso oraz wędliny (tatar, krwisty befsztyk), które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą. Unikać trzeba też surowych ryb i owoców morza, które mogą być źródłem groźnych bakterii lub pasożytów. Należy też wyeliminować surowe jaja, kolorowe napoje gazowane, słodziki.

Możesz ocenić ten artykuł: