Chorzy na cukrzycę typu 2 na ogół stosują się do zaleceń lekarzy, jeśli chodzi o leczenie farmakologiczne. Znacznie gorzej jest ze zmianą stylu życia, tymczasem jest to równie ważne jak leki. Lekarze przekonują: zmiana nawyków nie musi jednak polegać na wyrzeczeniach.

Dieta cukrzycowa nie różni się aż tak bardzo od prawidłowej, zbilansowanej diety zdrowego człowieka. Dla poprawy skuteczności leczenia wystarczające mogą być pewne modyfikacje zwyczajów żywieniowych.

Dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia Aleksandra Cichocka zaleca, żeby unikać zwierzęcych tłuszczów nasyconych, tłuszczów typu trans znajdujących się w twardych margarynach, gotowych wyrobach cukierniczych, chipsach, zupach w proszku. Należy też używać mniej soli oraz zwiększyć spożycie warzyw, przetworów z chudego mleka, produktów z pełnego ziarna i ryb. Najlepsza jest tzw. dieta śródziemnomorska.

infografika - cukrzyca

Co ze słodyczami

Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, wystarczy tylko ograniczyć ich spożycie. Bezwzględne odmawianie sobie słodyczy jest bardzo trudne, ponieważ już mleko matki, które jest pierwszym pokarmem, ma lekko słodki smak. Od dzieciństwa kojarzy się nam z poczuciem bezpieczeństwa, daje ukojenie.

Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz przekonuje, że dobrze jest zastępować słodycze niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Nie stymulują one wydzielania insuliny i nie wpływają na poziom glukozy we krwi, co potwierdzają badania naukowe.

Ważne jest nie tyle wyeliminowanie poszczególnych produktów, ale całościowa dieta.

– Głównym celem dietetycznego leczenia cukrzycy typy 2 to redukcja masy ciała lub co najmniej zapobieganie jej przyrostowi, poprawa kontroli glikemii i zaburzeń lipidowych oraz nadciśnienia tętniczego – twierdzi prof. Olszanecka-Glinianowicz.

Jak nawodnić organizm

Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu, z czego diabetycy nie zawsze zdają sobie sprawę. Cukrzyca może uszkadzać nerki, co z kolei zwiększa ryzyko zaburzeń stanu nawodnienia. Poza tym diabetycy często przyjmują leki, które zmniejszają pragnienie.

Codziennie trzeba zatem zadbać o to, żeby wypijać odpowiednią ilość płynów. To może być kawa, herbata, mleko i napoje mleczne, a także napoje gazowane, soki owocowe i woda mineralna. Dr Dorota Daniewska z kliniki nefrologii CMKP w Szpitalu Bielańskim podkreśla jednak, że chorzy na cukrzycę powinni unikać spożywania płynów i soków z dodatkiem cukru oraz jogurtów słodzonych cukrem.

Bogatym źródłem płynów są również owoce i warzywa, które zawierają od 80 do 95 proc. wody. Unikanie spożywania owoców nie jest korzystne. Nie zmniejsza to ryzyka otyłości u diabetyków wykazały badania opublikowane w 2013 r. przez "Nutrition Journal".

Robiąc bilans dziennego nawodnienia, warto też pamiętać, że nawet ryż, makaron i owoce morza zawierają od 65 do 80 proc. wody.

Dieta lepsza niż suplementy

Nieprawidłowej diety nie zastąpimy suplementami diety, które mają pomóc w odchudzaniu bądź w obniżaniu poziomu cukru we krwi.

Dr Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia twierdzi jednak, że skuteczność suplementów diety w odchudzaniu jest zbliżona do placebo. Przykładem jest popularny wśród chorych na cukrzycę chrom.

– Reklamowany jest jako środek, który ma pomóc w obniżaniu poziomu cukru we krwi i hamowaniu apetyt na słodycze, ale działa tylko u chorych z niedoborem chromu. Zdarza się to u osób z cukrzycą w bardzo podeszłym wieku lub kobiet, które wielokrotnie rodziły. U innych ludzi chrom jest jedynie wydalany z moczem - wyjaśnia dr Białkowska.

Możesz ocenić ten artykuł: