Po nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli nie zjemy śniadania, może się dodatkowo obniżyć. Bez glukozy - której nasz mózg potrzebuje do pracy - będziemy śpiący, będzie bolała nas głowa, nie będziemy się mogli skupić. Dlatego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.
Z badań wynika, że uczniowie, którzy jedzą prawidłowo skomponowane śniadania szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów, uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia Hanna Stolińska mówi: Obniżenie poziomu glukozy upośledza funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu; wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości.
Jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości. Zapobiega wieczornym napadom głodu.
– Zjedzenie śniadania powoduje, że pula naszych zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona bardziej prawidłowo. Nieregularne jedzenie, to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej - mówi dietetyk.
Jak skomponować śniadanie?
Stolińska podkreśla: śniadanie to czas, kiedy możemy zjeść więcej. Przygotowując je, należy jednak pamiętać o kilku zasadach.
Śniadanie należy jeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu. - Przerwa między kolacją a śniadaniem jest bardzo długa. Są osoby, które jedzą ostatni posiłek ok. godz. 17-18, więc czasem wynosi ona nawet 16 godzin. To źle, bo powoduje, że poziom glukozy w naszym organizmie znacznie spada. Powinno się jeść 2-3 godziny przed snem - mówi dietetyk.
Bardzo ważne jest też, by produkty, z których komponujemy śniadanie, miały wysoką jakość i wartość odżywczą. Powinno się ono składać z produktów zbożowych (płatków, pełnoziarnistego pieczywa), nabiału, warzyw. - Nie należy rezygnować z pieczywa. Powinno ono być pełnoziarniste, by rozkładało się przez cały dzień i na cały dzień dawało nam energię - wyjaśnia Stolińska.
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania, warto po przebudzeniu zjeść świeże owoce. - Mają dużo fruktozy, są bardzo odżywcze. Dopiero dwie-trzy godziny później można zjeść pełnowartościowe drugie śniadanie - radzi dietetyk.
Dzień Zdrowego Śniadania przypada 8 listopada.
Komentarze (0)