Nie ma ziół, które w prosty sposób spalałyby tkankę tłuszczową, jednak dzięki swoim właściwościom, np. przeczyszczającym, pęczniejącym, czy przyspieszającym metabolizm, mogą wspomagać odchudzanie.

Należy jednak pamiętać: żeby odchudzanie przebiegało prawidłowo, stosowaniu ziołowych preparatów powinna towarzyszyć racjonalna dieta i ćwiczenia fizyczne.

Przeczyszczają

Właściwości przeczyszczające ma m.in. kruszyna pospolita. Surowcem jest kora zbierana z młodych pędów. Zawarte w niej związki działają drażniąco na ściany jelit, pobudzając ich ruch i przesuwanie zalegającej w nich treści pokarmowej. By zawarte w kruszynie związki zadziałały, muszą dotrzeć do jelita grubego, co trwa kilka godzin.

Przeczyszczające właściwości mają też strączyńce – indyjski i egipski - których wysuszone liście w handlu spotykane są pod nazwą senes. Liście senesu działają szybciej od kruszyny – już po 3-5 godzinach.

Lekkie działanie przeczyszczające wykazuje też korzeń rzewienia, jednak w małej dawce ma on działanie wstrzymujące i może być stosowany jako środek przeciwbiegunkowy.

Wspomagają trawienie

Pomocny we wspomaganiu trawienia może być korzeń mniszka lekarskiego, który ma właściwości żółciopędne i moczopędne oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

Proces trawienia przyspiesza również krwawnik pospolity. Surowcem są wysuszone, kwitnące wierzchołki pędów tej rośliny. Krwawnik zawiera gorycze, które pobudzają łaknienie i zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci.

Wydzielanie żółci pobudza także dziurawiec zwyczajny, jednak w tym wypadku należy pamiętać, że w preparatach z tej rośliny zawarta jest hiperycyna, która zwiększa wrażliwość skóry na słońce, dlatego powinno się unikać ich latem.

Metabolizm poprawia także fiołek trójbarwny, który stosowany jest głównie przy trądziku. Fiołek zwiększa też ilość wydalanego moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii.

Hamują apetyt

Kolejną grupę roślin stosowanych przy odchudzaniu stanowią te o właściwościach pęczniejących. Po spożyciu dają one uczucie wypełnienia żołądka, przez co hamują apetyt.

W preparatach wspomagających odchudzanie znaleźć można m.in. występujący w wodach Bałtyku morszczyn – brunatną algę. Surowcem są wysuszone i rozdrobnione plechy.

Do tej samej grupy należy zaliczyć babkę płesznik. Wykorzystywane są jej dojrzałe, wysuszone nasiona. Także one są bogate w pęczniejący w przewodzie pokarmowym śluz. Ponadto zawierają błonnik, który posiada właściwości pęczniejące i ułatwia wypróżnianie.

Termogeniki

W skład specyfików wspomagających odchudzanie wchodzą też termogeniki, czyli składniki, których trawienie i przemiana w energię cieplną, potrzebną do utrzymania stałej temperatury ciała, wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii.

Do naturalnych termogeników zaliczana jest m.in. kapsaicyna, czyli alkaloid odpowiedzialny za ostry smak papryki chili. Termogenezę nasilają też m.in. imbir, gorzka pomarańcza i pieprz.

Ostrożnie z ziołami

Stosując zioła wspomagające odchudzanie należy zachować ostrożność. Roślin przeczyszczających nie należy stosować dłużej niż kilka dni. Pomagają one w usuwaniu zalegających w jelitach resztek pokarmu, co skutkuje zmniejszeniem masy ciała. Dłuższe ich zażywanie może jednak zaburzać naturalną perystaltykę jelit.

Ostrożnie należy zażywać także zioła moczopędne, gdyż ich nadmiar może prowadzić do odwodnienia organizmu.

Możesz ocenić ten artykuł: