Gdy męczy nas przeziębienie i kaszel, zwykle udajemy się do apteki po gotowe specyfiki. Tymczasem łagodzące objawy przeziębienia syropy możemy niewielkim nakładem zrobić sami.

Domowe syropy mają właściwości wykrztuśne, odkażające; działają też profilaktycznie.

Syrop z cebuli

Jedną z roślin, z których możemy zrobić syrop na kaszel, jest cebula. Surowa roślina zawiera duże ilości allicyny - siarkowego związku o właściwościach bakteriobójczych.

Aby przygotować syrop, cebulę należy drobno posiekać, zasypać cukrem i odstawić w ciemne miejsce do czasu, aż puści sok. Zwykle dzieje się to już po kilku godzinach. Wtedy syrop przecedzamy do innego naczynia. By poprawić jego smak, można dodać do niego miód i sok z cytryny.

Syrop przechowuje się w lodówce. Zwykle pije się go trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Syrop z czosnku

Właściwości bakteriobójcze ma także czosnek, który - podobnie jak cebula - zawiera związki siarkowe. Podawany w przeziębieniu ułatwia odkrztuszanie.

Aby z czosnku przygotować syrop, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki należy zalać sokiem z cytryny i dodać kilka łyżek miodu oraz nieco chłodnej wody. Po dobie syrop trzeba przecedzić do innego naczynia. Można go pić nie tylko w czasie przeziębienia, ale też profilaktycznie - czosnek przeciwdziała również nadciśnieniu i hamuje wytwarzanie cholesterolu.

Kupując czosnek, lepiej jest wybierać ten polski - o mniejszych główkach i fioletowym zabarwieniu łusek.

Sok z buraka

W przeziębieniu pomocny będzie też sok z buraka. Korzeń tego warzywa należy drobno pokroić i zasypać cukrem, aż puści sok. Gotowy syrop zwykle pije się kilka razy dziennie.

Ma on działanie wykrztuśne, więc wskazany jest przy męczącym kaszlu. Syrop z buraka, np. z dodatkiem soku z jabłka i imbiru, można pić profilaktycznie. W trakcie rekonwalescencji po przebytej chorobie można pić także sok ze świeżych buraków, który jest doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych.

Syrop z malin

Cennym źródłem witaminy C, która pomaga w walce z infekcjami, są maliny. Znajdują się w nich też kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy, które mają działanie napotne.

Aby przygotować syrop z malin, owoce zasypuje się cukrem w proporcji pięć części malin na cztery części cukru. Zakręcony słoik umieszcza się w garnku z wodą i gotuje przez kilka minut. Po przestygnięciu, syrop w szczelnie zakręconych słoikach przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu.

Syrop z malin można też przygotować tak, jak ten z cebuli - zasypując kolejne warstwy owoców cukrem. Na kilogram malin wystarczy 1-1,5 szklanki cukru. Słój z owocami należy zabezpieczyć gazą i odstawić na około tydzień w słoneczne miejsce. Po tym czasie syrop trzeba zlać do szczelnie zakręcanych słoików lub butelek. Przechowuje się go w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop z sosny zwyczajnej

W przeziębieniach i kaszlu stosuje się też syrop z sosny zwyczajnej. Zawarty w nim olejek sosnowy jest podstawą różnych leków działających wykrztuśnie i odkażająco. Syrop można przygotować z młodych pędów lub szyszek tego drzewa. Młode, jasnozielone pędy zbiera się na przełomie kwietnia i maja, gdy mają długość ok. 10 cm. Następnie czyści się je, płucze i kroi na mniejsze kawałki, które szybciej puszczą sok. Po przełożeniu do słoika pędy przesypuje się cukrem.

Słoik zakręca się i odstawia w nasłonecznione miejsce na około tydzień, dwa. Po tym czasie syrop należy zlać do innego naczynia. Przechowuje się go w chłodnym i ciemnym miejscu.

Syrop sosnowy można przygotować też z młodych, zielonych szyszek, które zbiera się, gdy są jeszcze dość miękkie. Myje się je, kroi w plastry, układa w słoju i zasypuje cukrem. Odstawia się je na około tydzień, aż puszczą sok. Zlany znad szyszek syrop przelewa się do innych naczyń i przechowuje w chłodnym, zacienionym miejscu. Sok sosnowy zwykle pije się trzy razy dziennie.

Możesz ocenić ten artykuł: