Witaminy są niezbędne, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, jednak przyjmowane w nadmiarze mogą doprowadzić do zaburzeń pracy serca, kamicy nerkowej, uszkodzenia wątroby. Przedawkować można witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli: A, D, E, K.

Hiperwitaminozie, czyli przedawkowaniu witamin, sprzyja monotonna dieta (jedzenie przez długi czas tych samych produktów) oraz długotrwałe przyjmowanie bez konsultacji lekarskiej wielu różnego rodzaju suplementów.

Co to są witaminy

Witaminy to związki organiczne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Dzięki nim ma on możliwość prawidłowego wzrostu i rozwoju; są też niezbędne do przebiegu wszelkich procesów metabolicznych. Organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem. Witaminy mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie.

Nawet niewielkie niedobory witamin mogą być przyczyną różnego rodzaju zaburzeń, mogą zwiększać ryzyko występowania niektórych chorób, należy jednak uważać, by nie przyjmować ich w nadmiarze.

– Witaminy z grupy A, D, E, K mogą się kumulować w komórkach tłuszczowych w organizmie i miejscach, gdzie tego tłuszczu jest dużo, czyli np. w wątrobie. Pozostałych witamin przedawkować nie można. Nawet, jeżeli nastąpi ich krótkotrwały nadmiar, zostaną wydalone z potem lub moczem - mówi specjalistka medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny i sportowy z Centrum Medycznego ENEL-MED, Katarzyna Bukol-Krawczyk.

infografika - hiperwitaminoza

Witamina A

Wpływa na proces widzenia, właściwy wzrost i rozwój kości. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka: skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i oddechowego (chroni nabłonek przed zakażeniami ropnymi). Stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. Jest ważnym przeciwutleniaczem.

Przyjmowana w nadmiernych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, a w skrajnym wypadku nawet do jej marskości. Jej nadmiar może niekorzystnie odbić się na pracy nerek oraz serca (prowadzi do ich zwłóknienia).

Zbyt wysoki poziom witaminy A bywa szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Może prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu, sprzyja przedwczesnym porodom i poronieniom.

Witamina D

Warunkuje prawidłowy wzrost i mineralizację kości oraz zębów.

Nadmiar witaminy D powoduje zwiększone wytrącanie się związków wapnia, które odkładają się w wątrobie, sercu, płucach, naczyniach krwionośnych. Jest to przyczyną zwiększonego uwapnienia blaszek miażdżycowych i zaburzeń pracy serca. Hiperwitaminoza D powoduje, że chorzy mają większą skłonność do kamicy nerkowej.

Witamina E

Jest ważnym przeciwutleniaczem, ma wpływ na płodność, starzenie się organizmu, pracę mięśni, skórę, śródbłonek. Jednak, jak zaznacza dr Bukol-Krawczyk, to witamina, o której ciągle niewiele wiemy. Dlatego też nie możemy dokładnie określić skutków jej nadmiaru w organizmie.

Wiadomo, że hiperwitaminoza E może być przyczyną tzw. zespołów zmęczenia, objawiających się bólem głowy, bólami mięśniowymi, nadmierną sennością, zaburzeniem widzenia.

Witamina K

Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Uczestniczy w metabolizmie układu kostnego.

Przedawkowanie witaminy K może powodować zaburzenia funkcji wątroby, wywołuje skoki ciśnienia, zaburzenia w układzie krzepnięcia.

Możesz ocenić ten artykuł: